Internal Family Systems

Internal Family Systems Therapy

In gesprek werk ik graag met de Internal Family System (IFS) methode. In IFS heb ik een prachtige aanvulling gevonden op hoe om te gaan met innerlijke delen die wat extra ruimte en aandacht nodig hebben. Net als in de yoga, gaat IFS uit van een Zelf, onze essentie, dat toegang heeft tot een diepe wijsheid. Naast dit Zelf zijn er verschillende aspecten van jezelf die je delen kan noemen. Deze delen hebben ieder hun eigen kwaliteiten waarmee ze je helpen je leven vorm te geven en te leven.

Delen proberen zich zo goed mogelijk aan te passen op gebeurtenissen in je leven. Wanneer een situatie te ingewikkeld is, kunnen ze gedrag vertonen dat ondermijnend lijkt. Ze kunnen ook met elkaar in strijd raken over wat de beste manier is om je te helpen, dat zijn de discussies die je soms in je geest hoort. Deze innerlijke strijd kan heel pijnlijk en ingewikkeld voelen. Vaak proberen we die strijdende delen te onderdrukken, te bestrijden of te doen alsof ze er niet zijn. Zonder dat ze echt weg zijn, raken deze delen hierdoor steeds meer afgescheiden van je Zelf. Wanneer je deze delen benadert met een nieuwsgierige en liefdevolle houding kan er weer relatie en verbinding ontstaan, zowel met de delen onderling als met je Zelf. En deze relatie is vaak alles wat er nodig is om onze delen te kunnen helen.

Als er een goede verbinding en relatie is tussen de verschillende delen en je Zelf, dan ervaar je harmonie en rust in jezelf. Wanneer je onrust en onbalans voelt, is dat vaak het gevolg van delen die de verbinding zijn kwijt geraakt met het geheel dat jij bent.

Jitske

Innerlijke wereld

Zelfliefde

Werkwijze

IFS